Grundlæggende er WaRP et ret enkelt Dice Pool-system. Du har X terninger (1-4 ved IMG_4470sådan en klassisk begynder karakter) klassiske sekssidede, som så rulles enten mod et andet terningerul (som i kamp eller anden konflikt med en modstander) eller mod et target number. Ganske enkelt.

Når man skaber en karakter, har denne tre traits, en central trait og to side trait. En central trait vil normalt være det man som rollespiller vil forbinde med funktion eller class. Altså soldier eller solamnic knight. En side trait kunne være ”smooth talker”, ”strong” eller ”scrap fighter ”. En af disse tre, som oftest den centrale bliver valgt som superior og får tildelt 4 terninger, imens de andre får tildelt 3 terninger. Dette kan variere, hvis det er særlige traits, fx overnaturlige evner eller meget specifikke og/eller sjældent brugbare evner, men normalt vil det hedde 3 eller 4 terninger.

Når der så er brug for at rulle terninger, kigger man på sine traits, og hvis udfordringen falder indenfor områder som en af de tre traits dækker, så rulle man den traits terninger. Det kunne være kamp for en Solamnic Knight, snige sig eller dirke en lås for en karakter med en rogue(ish) trait eller smooth talker eller eller beautiful, hvis man forsøger at forføre eller charmere nogen.. Hvis man ikke har en trait der dækker, rulle man 2 terninger, medmindre det er noget, som man på ingen måde kan tackle uden træning eller viden. Altså, man kan rulle 2 terninger i et slagsmål, selvom man ingen kamp-traits har, men man kan ikke rulle 2 terninger for at flyve et fly eller udføre hjertekirugi.

Det er helt grundlæggende WaRP-reglerne. X D6, opposed eller mod et target number. Easy peacy.

Der er dog flere ting i systemet, som jeg synes fungerer særligt godt i forhold til Dragonlance, blandt andet når der skal laves karakterer. Mere om det i morgen.

Thomas:

Jeg ville umiddelbart selv klassificerer WaRP som et Roll over system, forklædt som et Dice pool system, da man lægger ens terningers værdi sammen, og ikke tæller succeser. Det svarer dog lidt til at diskutere metal-genre, og det kan hurtigt blive en lang og lidt ligegyldig diskussion.

To ting jeg dog vil kommenterer på er bonus og penalty dies og det jeg ville kalde afledte evner.

Bonus og Penalty dies bruges bl.a. når en spiller har en fordel på et rul, som ikke giver anledning til en hel ekstra terning. Det fungerer ved at man ruller en ekstra terning, det vil sige at hvis man f.eks. bruger en 3d6 evne så ruller man, når man har en bonus die, 4 terninger og bruger de 3 bedste. Penalty die fungerer på samme måde, men man bruger de dårligste terningslag i stedet. Det er et godt værktøj til at give spillerne en lille fordel eller ulempe på deres rul i bestemte situationer. Et par eksempler kunne være, at et skjold giver en bonus die til at forsvarer sig med, og at man få en penalty die hvis man bliver skadet i kamp.
Afledte evner der kommer i spil i forhold til ens main trait, som generelt vil være på 4d6. Dette trait kan gøre at man har nogle evner, som måske er bedre end almindeligt, men som måske ikke bør være 4d6. Hvis man tager udgangspunkt i almindelige fantasy klasser kan de være fighteren og clericen som begge er gode i nærkamp, og som udgangspunkt begge to får evnen til at kæmpe fra deres primærer 4d6 trait. I en sådan situation kan det give mening at clericen kun får 3d6 i nærkamp, da de samtidigt får en masse andre evner med deres trait.