December i MarienburgTorfenheim.jpg

19. december:

Die Torfstube

Af Anders Frost Bertelsen, Kristoffer Rudkjær & Simon Steen Hansen.

I den østlige udkant af Marienburg ligger et lille gæstgiveri, Die Torfenstube. Det er drevet af tilflyttere fra den lille by Torfenheim, der ligger ude i Midden Moors.

Hvad…

Die Torfenstube er kendt for sit øl, der bliver brygget i Torfenheim og fragtet til Marienburg med flodpram ad Reik-floden. Den præcise smag skifter fra år til år, men typisk er den brygget på en mørk malttype, og har en lidt brændt og bitter smag.

Gæsterne på kroen kan generelt deles ind i tre grupper:

Der er de handlende, typisk fra forskellige dele af Midden Moor, der skal bruge et billigt sted at bo, mens de er i byen for at aflevere deres varer. Die Torfstube er kendt som et respektabelt sted, der ikke snyder udefrakommende alt for meget, i hvert fald ikke hvis de fra marsklandet.

Der er tilflytterne fra marsken, som kommer på kroen for at mindes svundne tider i deres hjemstavn. På de gode aftener synger de Torfenliede i kor, en vemodig sang om en ung pige, der drister sig ud i mosen og forelsker sig i et mærkeligt væsen, der bor derude. På de dårlige aftener udbryder der slagsmål omkring, hvilken af de mange afslutninger, der skal synges. I nogle af dem fortærer væsenet den uskyldige pige, mens det i andre er et fredeligt væsen, der bliver brændt af en hidsig menneskemængde.

Endelig er der en gruppe studerende, der er begyndt at komme fordi de mener at kroens øl – som de hengivent kalder for Torfenbrau – er noget af Marienburgs bedste, og de sværger til dets helbredende effekter. De fleste af de studerende læser moralfilosofi og bekender sig som Dontere.

Det bør også nævnes, at kroen insisterer på at fyre med tørv i stedet for brænde. De får det leveret på de samme pramme som øllet kommer på, og det giver en kraftig, ildelugtende røg, som giver hele kroen en noget kvælende atmosfære.

Scenarietråde…

  • En ladning med øl og tørv er ikke noget frem, og nogen må tage ud i mosen og undersøge nogle af bifloderne. Kan det være lygtemænd, der har ledt prammen på afveje? Eller en røverbande, der har hørt om tørvebryggets stigende popularitet?
  • En aften blander en høj, smuk kvindestemme sig, da der bliver sunget Torfenliede, men ingen kan se, hvor stemmen kommer fra. Hun synger en slutning ingen har hørt før, om hævn over smålige mennesker uden kærlighed i deres liv. Er det et spøgelse, der leder efter hævn? En spøg fra de studerende, der nok kender en dygtig sangerinde eller to? Eller måske har brygget og den tykke tørveos bare fået alle til at forestille sig mærkelige ting?