December i Marienburg  arlechin_03w

4. december:

Konstantin Kruiswijk, Kanalvogteren

af Morten Greis

Den spinkle mand i de spraglede klæder hopper begejstret op og ned langs kanalens stejle kant. De grå lokker stikker tjavsede frem under hans mangefarvede hue, der lige som hans tøj er syet sammen af forskelligfarvede lapper. Dragten skjuler den ranglede krop på nær den spidse næse, hænderne med de lange fingre og Kruiswijks skarpe grå øjne.

Hvem…

Konstantin Kruiswijk er selvbestaltet kanalvogter, der er at finde langs Doodkanaal, hvor han våger skibstrafikken, råber efter folk, der dumper ting i vandet, og tilkalder byvagten hver gang han øjner et lig flyde ned langs kanalen.
Kruiswijk er iklædt spraglede klæder syet sammen af lutter forskellige lapper, og han er bevæbnet med en træstok i jerntræ, som han bruger til at irettesætte folk med, og hans yndede trick er at jage den ind mellem benene på uhøflige folk, så de snubler, og i værste skvatter i kanalen.
Det hedder sig, at Kruiswijk en dag ankom til Doodkanaal sejlende på en tømmerstok, som han stod rank og knejsende på, og han sprang i land her, og her er han, indtil der kommer en ny tømmerstok for at sejle ham væk igen. Der er muligvis noget til historien, for han taler med en besynderlig dialekt sammensat af mange købstæders lokale vendinger og særlige udtryk. Andre påstår at han som barn mistede sit kæledyr, en pansret kæmpe-salamander med en lang snude med hugtænder (nej, der er ikke en salamander), som stak af ned i kloakerne, og bæstet er nu 5-6 meter langt og æder mennesker, og Konstantin har lige siden våget over byens kanaler i håbet om at få dyret tilbage.
Kruiswijk er dagligt at finde langs kanalen, hvor han går langs kanten og kigger ned i vandet med sin lange snude godt fremme, og sin stok af jerntræ over skulderen, klar til at blive svunget efter frække unger.

Scenarietråde…

  • Kruiswijk har fået øje på et lig, som kommer flydende langs kanalen, og han kan ikke få øje på byvagten, så i stedet hiver han fat i eventyrerne og beder dem kigge nærmere på sagen.
  • Alle ved at Konstantin Kruiswijk er den, der ved bedst, hvad der sker ved kanalen, så hvis eventyrerne skal bruge informationer om skibe og kaptajner, om dumpede lig og andre kriminelle gerninger ved kanalen, så skal man til Kruiswijk, men han vil som regel kun dele sine oplysninger, hvis man kan komme med informationer om hans forsvundne kæmpe salamander.
  • Der lyder en dag et vældigt plask fulgt af en hånlig skoggerlatter, og da eventyrerne ser nærmere efter, ser de, at Konstantin opslugt af sin latter forsøger at holde en flok bøller stangen, mens en ung adelsmand (og bøllernes leder) plasker rundt nede i kanalvandet. Der er optræk til slagsmål og optøjer i takt med at stadig flere folk trækkes til optakten, og det kan eskalere voldsomt, hvis der ikke allerede nu sættes ind.