December i Marienburg  grossmutter

1. december: Grossmutter

af Kristian Bach Petersen

Man hører hende, før man ser hende. Slæbende skridt over de slidte brosten. Lyden af børnetræsko der klaprer og hujen fra små stemmer. Og så dukker den uformeligt store skygge op på en husmur lige ved hjørnet.

Hvem…

Grossmutter holder til i forarmede Doodkanaal, hvor den grotesk store kvinde står for at mætte munde hos en større flok af områdets forældreløse og gadebørn.

Hun vralter gennem den smalle stræder, ofte med en flok på 10-15 forpjuskede unger i hælene. Over skulderen har hun en stor sæk, ligesom hendes mange lag kjoler og frakker er fyldt med lommer. Uden noget synligt mønster eller med fast rytme, besøger hun tilfældige af områdets handlende og kommer som oftest ud af de små butikker med noget i sækken eller lommerne. Også selvom historierne om, hvad der skete med den sidste grønthandler der nægtede Grossmutter et bidrag, er sikkert bare er rygterne og ammestuesnak…

Hver dag, undtagen Festtag, ved middagstid kommer hun frem fra sit lille hus nær den sydlige bymur. Med sig slæber hun en kæmpestor sort gryde med en dampende grød-stuvning-sammenkogning.

Hvad den brune, varme ret egentlig består af, er uvis. Ingen spørger. Og gryden er altid godt fyldt op. Dag efter dag. Uge efter uge.

Adspurgt verfer Grossmutter de formastelig af sig. Generelt siger hun ikke meget udover små kærlige irettesættelser af unger der ikke holder orden i rækkerne og venter på deres tur.

Scenarietråde…

  • Kæledyr og små husdyr begynder at forsvinde i Odugelwijk og Winkelmarkt, områderne der støder op til Doodkanaal. Det starter med rygter og sladder, men flere og flere indflydelsesrige borgere begynder åbent at sige, at de mistænker Grossmutter for at fylde sin gryde med naboernes dyr. Spillerne kan enten blive hyret til at undersøge sagen for en af anklagerne eller måske afbryder de et par bøller fra Voldsmændenes Laug, der er hyret til at rydde Grossmutter af vejen.
  • Der er rører blandt Doodkanaals gadebørn. Det er Wellentag og der er ingen spor af Grossmutter. Børneflokken er bekymrede. Bekymrede og sultne! Måske samler de ind blandt flokken, lover tjenester i alt fremtid eller måske betaler de handlende, der frygter flokken af knurrende maver, for, at nogen finder Grossmutter!