I kølevandet på Sværd og Trolddom-kalenderen, landede der mellem jul og nytår en stak bøger fra Finland.

Det er mit, er jeg ret overbevist om, sidste batch Lamentations of the Flame Princess bøger (altså udover dem jeg har til gode fra tidligere KS-projekter). Et par stykker er bonusprodukter fra Kickstarter, pay-what-you-want bogen No Salvation for Witches og så den her… foto 1Ikke noget crowdfunding-fjol her. Bare et styk imponerende flot bog, der udkom samtidig med, at de andre bøger var klar.

Jeg har tidligere skrevet om min entusiasme for Vornheim: The Complete City Kit, som Zak ”Playing D&D With Pornstars” Smith også stod bag. Det her er mere af det samme, men samtidig også noget helt andet.

Men for at slå det fast. Det her er en fabelagtig flot bog. Hardback, lækkert cover med guldskrift bombet ind, superhøj papirkvalitet og selvfølgelig et indbygget bogmærke. Jeg kan ikke komme på en lækrere rollespilsbog – det er ren coffee table.

Og så er den gennemillustreret i Zaks særegne og, synes jeg, ret fantastisk stil, der gør at kortene for eksempel ser sådan her ud:foto 2Eller sådan her:

foto 3Bogen er tænkt på som både setting og som inspirationskatalog.

Universet er et fantasifuldt mix af Transylvansk vampyrmytologi og opiumsindsmurt eventyr ala Alice i Eventyrland. Der er Røde Dronninger, intrigante vampyrbrude, levende skakbrikker og talende kaniner og katte.

Det er sjovt og sært, men min tanke efter en nogenlunde grundig gennemlæsning er, at det slet ikke har samme umiddelbare spil- og brugbarhed som Vornheim. Det er bare mere out-there og jeg tror det vil kræve en særlig gruppe, at gå all in på Voivodja, som landet hedder. Det foreslås, at man kan lade spillerne tumle ind i universet, ligesom man uforvarende kunne vade ind i Ravenloft i AD&D, men det er altså ret mærkeligt.

Bogen noget kaotisk bygget op og mangler grundlæggende struktur og overblik, hvilket meget vel kan være tiltænkt. Samtidig er teksten fyldt med små ordlege og finuligheder, som at ”…disse mus bruger alt deres tid på skabe intriger” eller ”hvis spillerne leder efter bevis og tilfældigvis kommer til at dræbe en budding, så er beviset inde i buddingen” (proof/pudding/tihi) hvilket nogen garanteret vil finde charmerende, men på mig virker lidt påklistret og kunstigt.

Ellers indledes bogen med et overblik over universet, efterfulgt af et omfattende og brugbart bestiary. Herefter kommer to dungeons, i form af to slotte tilhørende Hjerter Dronning og Den Røde Konge – hvis konflikt danner rammen om eventyr i  Voivodja. Det er både scenarieoplæg og sandbox, med masser af plads til, at spillederen kan fylde egne ideer på. Til slut finder man stak fantastiske tabeller og et appendiks med regelforslag – der blandt andet inddrager det både skakbrætter og kortspil i reglerne. Jeg ved ikke hvor brugbare de egentlig er.

Og så er det hele, logisk nok når man ser på udgiveren, hængt op på Lamentations of the Flame Princess. Det virker også lidt overflødigt, og bogen havde været lige så fed, hvis den var holdt helt systemneutral.

foto 4Men tabellerne er super, bogen inspirerende og ja, virkelig virkelig pæn.