Min gode ven Martin har været på Fastaval næsten lige så mange gange som mig. En stabil Fastavalgænger, hvis største claim for fame er, at Kaptajn Sprød/Henrik Bruhn trak ham på scenen til banketten i 1995, som assistent i et tryllenummer.

Da jeg tidligere på måneden snakkede med Martin, var han ikke specielt opstemt over scenarieudvalget på dette års Fastaval. Der var bare ikke særlig mange scenarier han havde lyst til at spille. Da min kone efterfølgende meldte sig til, resulterede det i Facebook-opdateringen ”293 – men hvorfor er der så meget gøgl på programmet i år?

Og jeg er sgu lidt enig – der er virkelig mange eksperimenter og sære scenarier med skiftende spillervinkler, mærkelige rollefordeling, teater-træk, ingen karakterer defineret fra start og med lyd og billeder som bærende elementer. Så vidt jeg kan se, er der på dette års Fastaval kun 4-5 scenarier, hvor man faktisk spiller én karakter fra start til slut (ikke medregnet novellescenarierne).

Hvorfor?

Er det virkelig så frygteligt, med fem velskrevne karakterer, der er godt viklet ind i hinanden og i et gennemtænkt plot?

Jeg er ikke imod eksperimenter – det har skabt en masse rigtig fede scenarier og måder at skrive scenarier på. Men jeg synes godt der må være (mere) plads til ”klassiske” scenarier på Fastaval og det tror jeg der er mange menige Fastavalgængere, som Martin, der synes. For to år siden var de to mest søgte scenarier, så vidt jeg ved, et D&D-scenarie og et Call of Cthulhu-scenarie – det giver mig et fingerpeg om, at scenarieudbuddet og spillernes ønsker ikke nødvendigvis er i sync på en ’val som i år.

Jeg ved godt, at Niels ovre på Plan B efterspørger flere eksperimenter og at grænserne skubbes og at Uffe synes at årets program er helt vildt og fyldt med fede scenarier, og det er cool at folk tænder på forskellige scenarietyper. Men jeg vil gerne gå i den anden grøft – hvad med i stedet for, at tage det klassiske format og så udvikle på det. Giv det plotdrevne scenarie med de færdigskrevne karakterer et fedt twist, der ikke behøver være 180 grader. Skriv scenariet, hvor den sjette karakter er vigtig og ikke til pynt. Lav et fucking Vampire-scenarie. Jeg er sikker på, at rigtig mange Fastavalgængere vil ”synes om” det.